Tuesday, April 21, 2009

Nyengula Anak

Pagi kemari kami duai Doug bisi temu janji enggau administrator Galt Christian School. Bulan sembilan tu ila Denice saduai Duncan masuk 1st Grade (Darjah 1) alu aku ka nganjong saduai besekula ba sekula tu. Penyauh sekula tu kira ka 2 batu ari rumah kami, enda jauh alu nadai nengah jalai besai.

Ukai nadai sekula perintah ditu, tambah mega free, tang aku ka ngasoh saduai belajar ba sekula ti beberat ka pengarap enggau penemu kitai Kristian. Aku enggai anak aku diajar penemu ti beberat ka humanism, tauka di brainwash enggau radical homosexual agenda, tauka diajar radical environmentalism maya sida agi mit alu apin nemu mutus runding diri empu. (Sorry, enda tegiga ka jako Iban kena nerang sekeda jako tu!)

Anak aku diatu belajar ba tadika ba gereja Assembly of God enda jauh ari rumah kami ditu. Aku rindu amat meda penemu saduai pasal pengarap. Sebedau makai, sembiang dulu. Sebedau tindok, sembiang dulu. Enti tedani laban ngigau Duncan minta disembiang ngambi ka bemimpi utai manah aja.

Ba dunya moden tu mayoh endar penguji. Utai ka dipelajar anak kitai ukai semina datai ari apai indai. Ni ka ari pangan, ni ka ari pengajar sida, ni ka ari TV. Sigi digiga apai indai penemu enggau perangai ti manah, ti meransang, ti sinu ka pemedis enggau penusah orang, ti enda beberat ka hal diri empu aja ari anak sida.

Munyi ko jako pepatah Melayu, "Bila hendak melentur buluh, biarlah dari rebung." Taja pia, nadai gerenti anak kitai nyadi mensia ka menyana! Udah sida besai lagi sida mutus runding ka diri empu, jai tauka manah. Tang enti sida udah diajar ari mit, the chances of them growing into responsible and caring adults are greater.

Kelimpah ari nya, kitai mina ulih besampi ka sida, minta sida dilindung ari pengawa ti jai alu diberkat Tuhan enggau samoa utai ti badas.

Puteri's Signature

14 comments:

  1. Manah runding nuan tu wai, ukai kitai ka esen2 milih endur nyekula tang kitai ka ngiga endur ka betul2 ulih meri pemanah ngagai bala anak kelebih agi pasal agama kitai kristian. Nda ngacau kitai bebayar lebih mimit tang enti ya nuju jalai pemanah ngagai bala anak sereta apai indai, why not...

    ReplyDelete
  2. Puteri, manah amat leka jako nuan neh, tau nyadi pengarang bub Bahasa Iban haha. Sigi amat parents sigi selalu ngajar utai ti badas, ukai semina nya aja, pengaruh serta perangsang apai indai mega mai pengelikun ke masa depan anak dalam pelajar. Taja kitai enda gerenti ulah anak manah tauka jaik dudi ari, tang at least jako ajar apai indai tau diingat kena ngelurus ke jalai enti maia sida benung berkrisis tauka maia tekul penemu awak ke enda ngerusak ke diri empu enggau orang bukai. Jamapat anamt anak mit besai, ba cousin aku bakanya meh darjah satu agi dicium meh kuyu laban ba ati agi ingat ke sida agi mit belama.

    ReplyDelete
  3. Nya meh Ken, aku enggai influence ti contrary to our beliefs diterima anak aku. Sekeda sekula, sekeda pengajar, endang bisi agenda kediri empu .. ukai agenda ti dikedeka kitai dipelajar anak kitai. Biar mayar lebih asal kitai nemu anak kitai enda nerima ajar ti dikenggai kitai.

    ReplyDelete
  4. Cath, tau nulis bup bahasa Iban aku diatu, pia? Heheh, jauh lah ... spiling dah enda sebaka enggi orang!

    Arap ka bakanya meh Cath, dalam krisis anak kitai ingat ka ajar, ingat ka jako ti udah diterima sida ari apai indai. Tusah aku mikir laban kelalu mayoh pengaruh, esp ba gov't schools ditu, ti ukai bepanggai ba falsafah kitai Kristian. Phobia aku anak aku diajar masang condom ba entimun!!!

    ReplyDelete
  5. amat nya Dor, sigi nembiak diatu nang udah advance. ehhehe gelik ati ku ninga ken mdh taja primary 1 agi disium, akaidaiii Gabbyku nya agi meh disium dulu sebedau nurun kerita tiap2 hari leboh nurun sekula. nang ku sengaja ngaga budaya hugging (mesra!!) bekenya awak ke ya very close nggau kitai deh. ni gaya deh, tudah ga engka2 siko sapa ka sayang ya nti nda kitai.

    ReplyDelete
  6. Cath ka madah iya agi nyium cousin iya ka Pri 1. Nuan lain kira lah, anak nuan empu! Manah nuan ari diatu ngaga budaya beberap enggau anak. Enggi aku agi kaju ka merap apai indai!! Enggau orang bukai no problem, laban nyu udah teleba, tang enggau apai indai endang nadai diencourage maya udah besai. Anak aku nemu out of the blue, madah Mommy, I love you, tauka Daddy, I love you. Arap ka ukai mina sida agi mit meh nemu nyebut I love yous!

    ReplyDelete
  7. Nyamai menoa kita dia wai.. seada-ada endur nyengula ka anak ba sekula pengarap(kristian).
    enti ba menoa kitai ,ka pan enda ngarap ke sunday school nya meh.Anak aku, Aaron seduai Jesse sigi dipajakka aku enggau org kelas sunday school tiap2 minggu,enggai ngasuh seduai iya missed .nya lah munyi ko penemu nn nya-ngichaka sida mereti dlm pengarap serta enda jauh limpang ke dudi hari ila.
    puji Tuhan ,sebedau tinduk& makai nemu minta disembiang ke belama seduai iya.

    ReplyDelete
  8. Nya meh IK, bisi choice mimit ditu. Ba Malaysia din ma sekolah agama, agama siti aja dikemesai..

    Munyi ko aku, aku enggai anak aku di brainwash enggau penemu ka secular .. iya ga balat endar ditu ba sekeda sekula, nyu takut aku ninga. Ba christian school ditu, sida mega emphasise discipline and respect for others. Nya endang digiga maya anak diajar ba sekula. Ditu mayoh mega christian universities, nyamai ga ati aku ngenang nya.

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:32 AM

    Jimat - jimat ka nganjung anak ba skula kristian...Lagi tak bala sida paderinya ka balat agi be molest ka bala anembiak. Seruran munyi nya serbana cerita ba US...
    Nama reti homosexual? Baka sida Mr. Manager Vernon Jolly nya ke? Tak lembut-lembut lingut-lingut, baka ka bala sida ka ba Castro SF dia.

    ReplyDelete
  10. Don't worry, anonymous. No way aku nganjong anak aku ngagai sekula ti bisi skandal baka nya! Sekula endor aku ka nganjong sida, mit. Mina 14 iko anembiak ba siti kelas. Indu magang pengajar dia, mina administrator aja lelaki. Iya mina ngjar sida muzik.

    Enda patut nuan enda nemu reti homosexual?!

    ReplyDelete
  11. Anonymous1:23 PM

    haha geli, Coki ninag aku madah agi cium kuyu cousin ku darjah 1, tubuh ia mit nadai baka gamal anembik primary 1 pendiau ia, lubah mansang baka nge rang bukai nya seruran baka anak mit belama digaga kami ukai chubby ngemesai Gabby. Gabby cute meh enggau ulah ia pandai belagu haha! very talented singer ari bandar miau, manah meh budaya beberap. Aku nyu teleba merap bala mentua indu tang ipar lelaki enda kala ku beberap, enda penting say hi how rae you nya dah cukup.Apu ngajar ank masuk kondom ba mentimun?
    Kala aku ninga siko doctor ndu ba rancangan Oprah madah, anak indi beli ke dildo awk ke enda bergantung ngagi lelaki? APU! ENDA KE NYA NYU MERANGSANG SIDA MASURBATE DIRI EMPU! pendapat nya pun enda tau diguna langsung, enda menyelesaikan masalah. Minggu tuk tadi ba Oprah mega madah maioh amat anak mit diguna ngaga video porno, seluruh usa aja lebuh sejuta video ba semua location, bedau nya termasuk menua buka. Baka menua Phillipine enggau Thai anak mit meh diasuh bejual tubuh diri ulih apai indai sida, kasih ku ninga. sigi enda berapa mensia unpredictable, bisi sikap kebinatangan, taja paderi di Gereja enda meh ulih arap maioh gak ku ninga kes gay enggau pedofilia. Nasib meh enti anak selamat ba sekula, uta ke selalu ngasuh apai indai irau atai.
    cuthess

    ReplyDelete
  12. Aku enggai endar meda Oprah. Kelalu liberal. Enda heran aku ninga iya bisi ngundang orang ka ngasoh apai indai meli dildo ka anak sida! Sheeesssshhhhhh!

    Enti ba menoa miskin baka Cambodia enggau Thailand, endang apai indai ka mina nguna anak indu sida kena ngulih duit .. nadai peduli pasal perasaan anak sida, nadai peduli pasal AIDS ... nyadi property aja anak sida nya.

    Dunya udah tebalit. Ka jai, diterima. Ka manah, dikeji.

    ReplyDelete
  13. Puteri, Oprah liberal, nya siti aku enda faham faham ulah orang Canada ditu, enda nemulah ba menua bukai. Nama gak sida ia rindu amat nubalit utai ke betul serta manah ngagai ke jai, enda semestinya pembaharuan nya betul, enda sememstinya adat lama nya kuno. contoh, baka orang Canada ditu, masyarakat nadai kisah pasal gay lesian, orang tuai tauka biak nyu baru remaja diau begulai baka melaki bini tang enda kahwin nadai ditagang enggau undang-undang. kahwin dahnya cerai perkara biasa, enda kahwin bisi anak sesuka ati ninggal ke pasangan laki tauka indu pun disokong diberi perintah duit. Ni enda nyamai pengidup sida tuk taja ukai kira pemyumbang sumber manusia tang bulih gak support ari perintah, deh nygayah ke duit. Semua orang ditu nyu teleba serta nerima utai bakatuk, sekeda agi enda ulih ku nerima cara idup sida bakatuk. Kelalu jauh lain ari bakani aku diajar oleh apai indai ba rumah. enti orang ke sigi diaada ke dunia bisi dua jantina ulih ku faham, tang enti sida ke normal bisi pelajar datai ari family ke manah nyu tukar jantina, nyu kahwin enggau anak mit nya sigi songsang. Takut amat kena laknat Tuhan ila.

    ReplyDelete
  14. Sigi baka adat dunya Cath. Sigi menentang adat Tuhan. Tusah ka mikir, ukai duit perintah kena support orang ka enda gawa nya ... duit orang ka mayar cukai. Enti nyamai bulih duit enda kerja, kapa guna kerja? Ujung2 tebal agi orang enda kerja, nadai mayar cukai, beban orang ka mayar cukai makin berat! Nya kami enda rindu ka agenda Obama!! Income redistribution!! Class warfare! Tak begedi aku mikir samoa utai tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...